preskoči na sadržaj

Osnovna škola Hrvatski sokol Podgajci Podravski

Login
Razred

Izreka tjedna

Nikada nemojte brkati znanje s mudrošću. Prvo vam pomaže da preživite, a drugo da živite.

Sandra Carey

Danas slušamo...
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Sigurni na Internetu

Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 2. 2010.

Ukupno: 184989
Ovaj mjesec: 1126
Ovaj tjedan: 334
Danas: 6
Odgoj u obitelji

      Preduvjet dobrog obiteljskog odgoja su skladni obiteljski odnosi. Oni osiguravaju stabilnost obitelji, ugodnu i privlačnu atmosferu za sve članove. Skladan, uravnotežen i harmoničan obiteljski život, međusobna ljubav i povjerenje izvanredno pozitivno djeluju na oblikovanje osobnosti mladog čovjeka.

    ODGOJNI STILOVI U OBITELJI

    • Razlikujemo četiri osnovna odgojna stila:

     AUTORITATIVAN, VLASTOLJUBIV, RAVNODUŠAN i DEMOKRATSKI

     Važno je napomenuti da u stvarnom životu nema potpuno čistog odgojnog stila nego je to rezultat različitih kombinacija i situacija. Odgojni stil stvaraju roditelji u svom odnosu prema djetetu.

 

AUTORITATIVAN stil

. Važno je istaknuti da je jaka moć roditelja, a slabije iskazivanje emocija. Tako se dijete često kritizira, zastrašuje i posramljuje. Ističu se uglavnom negativne strane djeteta. Prisutno je kažnjavanje, zabranjivanje, a velik dio komunikacije između roditelja i djeteta svodi se za zapovjedi – npr. “Ti to moraš / Ako nećeš to učiniti bit ćeš kažnjen…” Roditeljska očekivanja su velika, roditelji očekuju da će dijete ispuniti sve zahtjeve. Dijete je uplašeno, zastrašeno, teško se uključuje u igru s vršnjacima, gubi povjerenje u okolinu i u samoga sebe. Rezultat takovog odgojnoj stila jest djetetovo nisko samopouzdanje i loša slika o sebi.

VLASTOLJUBIV stil

. U ovom odgojnom stilu prisutno je izražavanje osjećaja prema djetetu, ali je još uvijek naglašena moć roditelja. Vlastoljubivi stil svodi se na neprestanu kontrolu djeteta i njegovog ponašanja. Pr. – “Ja te volim, ako si ti dobar i ako slušaš!”. Djeca koja su odgajanja ovim odgojnim stilom teško se osamostaljuju - tijekom odrastanja uvijek traže roditeljski savjet

RAVNODUŠAN stil

karakterizira previše slobode za dijete i nepostavljanje granica između dobrih i loših postupaka. Prisutna je emocionalna hladnoća, a time dijete ne osjeća ljubav, sigurnost i zaštitu od roditelja. Često takav odgojni stil dovede dijete do razočarenja. Najočitije je to u periodu adolescencije kada dijete iskazuje nesigurnost i izgubljenost pa se pojavljuje rizik od društveno nepoželjnih oblika ponašanja kao što su npr. razvoj ovisnosti, delikvencija i slično.

DEMOKRATSKI stil

karakterizira iskazivanje osjećaja roditelja prema djetetu i upravo na tome se temelji odgojni utjecaj na dijete. Ovaj odgojni stil smatra se najpovoljnijim za razvoj djeteta – kažnjavanje se izbjegava i traži se optimalno pohvaljivanje djeteta (ni previše ni premalo), uglavnom se sukobi rješavaju dogovorom.

Dijete suodlučuje što želi raditi i roditelji mu pružaju izbor između nekoliko dobrih opcija. Dijete se uključuje u život obitelji i na taj način njemu se ispunjavaju potrebe – osnovne tjelesne potrebe, potreba za ljubavlju i pripadanjem, potreba za igrom i zabavom, potreba za slobodom i potreba za osjećajem uspjeha i postignuća. Roditelji koji primjenjuju demokratski odgojni stil znaju da nisu savršeni te da mogu pogriješiti u odnosu na dijete, ali mu se onda ispričaju.

Na taj način dijete uči da je pogriješiti ljudski i da postoje načini kako popraviti određeni odnos. Rezultat ovakvog odgoja jest dijete koje je samopouzdano, koje ima dobru sliku o sebi, dijete koje zna razumjeti tuđe osjećaje i potrebe, zna se prilagoditi, ali tako da ne ugrozi sebe - jednom riječju sretno dijete koje odrasta u zdravu ličnost.*

 

*izvor: Obiteljski centar.dnz.hr

Uloga roditelja u odgoju djeteta

                                                                                                   

Preuzeli smo tekst Josipe Baumhak, prof. socijalne pedagogije,  iz kojeg  možemo  saznati  mnoge praktične savjete kako da si pomognemo da kao roditelji kad dajemo sve od sebe, a uvijek dajemo zaista sve, da to bude i ono najbolje što možemo, jer često ono najbolje što znamo može biti baš pogrešno ...

 

PROČITAJTE OVDJE

 

 

Vježbajte sa svojim djetetom!

Lutajući tako po internetu, naišli smo na jednu vrlo kvalitetnu web stranicu sa koje možete printati  zadatke za djecu svih uzrasta!Krenuvši sa svojim predškolarcima, i zadatcima koji su prilagođeni njima,  pa do 8. razreda. Testovi su prilagođeni svakom uzrastu, od matematike, hrvatskog jezika pa dalje!  Nešto zaista jako dobro!

Na istoj stranici naići ćete i na on line testove koje  će vaše dijete,  uz zvučni  dodatak, rješavati i na taj način još bolje biti motivirani za rad!

 Provjerite, mi jesmo, i zaista je zabavno, a povrh svega poučno!yes

Samo kliknite na sliku:

 

 

preskoči na navigaciju