preskoči na sadržaj

Osnovna škola Hrvatski sokol Podgajci Podravski

Login
Razred

Izreka tjedna

Nikada nemojte brkati znanje s mudrošću. Prvo vam pomaže da preživite, a drugo da živite.

Sandra Carey

Danas slušamo...
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Sigurni na Internetu

Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 2. 2010.

Ukupno: 184989
Ovaj mjesec: 1126
Ovaj tjedan: 334
Danas: 6
Jezični kutak

 

   Svi smo mi, i nastavnici i učenici, ponekad nesigurni oko nekih pravogovornih/pravopisnih pravila u hrvatskome jeziku. U takvim se slučajevima najprije obratite osobi za koju smatrate da zna više od vas. Ukoliko se nemate komu obratiti, tu su pouzdani izvori: pravopisi i gramatike hrvatskoga jezika. Ukoliko ih nemate kod kuće, uvijek možete doći u školsku knjižnicu i poslužiti se izdanjima koja su nam dostupna.

 

   Ukoliko odgovor ne možete naći u jezičnim priručnicima, obratite se jezičnome telefonu!

   Odjel za hrvatski jezik osječkoga ogranka Matice Hrvatske pokrenuo je Jezični telefon – petkom od 18 do 19 sati u prostorijama MH uz telefon dežuraju članovi Odjela i odgovaraju na jezična pitanja.


   Ako imate kakvih jezičnih dvojbi, ako ne znate kako biste što napisali ili rekli – nazovite jezični telefon (031/283-499) i dobit ćete usmeni odgovor, odmah i besplatno. Članovi su odjela osječki fakultetski, visokoškolski i gimnazijski profesori hrvatskoga jezika: Sanda Ham,Vlasta Rišner, Irena Vodopija, Dubravka Smajić, Mirjana Smoje, Jasna Galić-Minarik, Mirjana Bogdanović, Ružica Filipović, Davor Tanocki, Mirta Bijuković.

   Ako se na pitanje ne može odgovoriti odmah jer traži istraživanje ili dublje poniranje u jezikoslovnu literaturu, odgovor će Vas pripremljen čekati sljedećega petka ili će Vam biti odgovoreno e-poštom.  Jezični telefon nije jedini savjetodavnik u nas. Pitati možete i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje,ali napismeno, a odgovor ćete isto tako dobiti  napismeno.

  

 

 

 

 

 

Pitati možete i časopis Jezik. Pitanja se Jeziku upućuju napismeno, poštom ili e-poštom, a odgovori su isto takvi, pisani. U Jeziku kažu kako odgovaraju ili osobno ili odgovor objavljuju u Jeziku. Nastoje odgovoriti svima, ali ponajprije odgovaraju na ona pitanja na koja se odgovor ne može pronaći u jezičnim priručnicima ili jezični priručnici ne nude jasne i jednoznačne odgovore. Ako je pak pitanje takve naravi da bi odgovor na njega bio na korist svima, dakle, od općega interesa, odgovor objavljuju na Jezikovim stranicama.

 

                                  Ljiljana Cecelja, prof.

 

preskoči na navigaciju