2020-04-22 08:53:55

Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje u gotovo svim zemljama svijeta obilježava se 22. travnja, a ova godina je ipak posebna jer se obilježava 50. obljetnica. 

Ovogodišnja tema su klimatske promjene i čim bude bilo dozvoljeno provodit će se akcije  kojima je cilj zaštiti  okoliš i čovječanstvo. 

Prvi put ovaj je događaj obilježen na taj dan 1970. u SAD-u, s početkom buđenja svijesti o očuvanju okoliša i utjecaja ljudskog djelovanja na prirodu. Američki senator Gaylord Nelson godinu dana prije zgrozio se nad posljedicama izljeva nafte uz obalu Kalifornije te se, vrativši se u američki parlament, izborio da se 22. travnja proglasi nacionalnim danom proslave planeta Zemlje. 

Naziv Earth Day prvi je puta upotrijebio gradonačelnik San Francisca u proglasu 1969. kojim je odlučeno da se na području tog grada taj datum slavi kao Dan planeta Zemlje. 

Ujedinjeni Narodi su prije deset godina ovaj dan proglasili međunarodnim, a obilježava se u 190 zemalja diljem svijeta, svake godine s posebnim fokusom na određeni problem, ali uvijek jednakim ciljem – razmišljanjem o čovjekovom štetnom učinku na okolišu i njegovim smanjivanjem. 

I u našoj školi u virtualnim učionicama se obilježava Dan planeta zemlja. Učenica 7. razreda T.C. je na prijedlog učiteljice geografije Ane Prepelac Vrbanić izradila likovni rad na temu Dana planeta Zemlje sa prigodnim porukama o očuvanju našeg planeta.


Osnovna škola Hrvatski sokol Podgajci Podravski