2019-03-26 11:25:00

Dani hrvatskog jezika

 

U tjednu od 11. do 17. ožujka obilježavaju se Dani hrvatskog jezika. Kao i svake, i ove godine smo ih obilježili u našoj školi u 8. razredu na satu Hrvatskoga jezika.

Sat je ostvaren u suradnji s knjižničarkom Ljiljanom Cecelja koja je na početku sata učenike u prezentaciji podsjetila o razlozima obilježavanja Dana hrvatskog jezika i povijesti hrvatskog jezika.

 

Nakon uvoda, učenicima smo podijelili zadatke u četiri skupine. Svaka je skupina morala proučavati hrvatski jezik na različite načine: 1. skupina bila je Pravopisni odred koji je fotografirao pogrešno napisane javne natpise i skrenuo pozornost na ono što je u njima jezično pogrešno; 2. skupina dobila je naziv prema istoimenoj Preradovićevoj pjesmi Rodu o jeziku koja je trebala biti poticaj za daljnje istraživanje pjesama i tekstova s istom tematikom; 3. skupina je imala zanimljiv naziv Hrvatski u zagradama, a odnosilo se na istraživanje utjecaja engleskih riječi u medijima i istodobno zanemarivanje hrvatskoga jezika; 4. skupina bila je Uglazbljeni stihovi koja je, potaknuta stihovima Hrvatske domovine, trebala istražiti koje su još poznate pjesme hrvatskih pjesnika uglazbljene.

Sve su skupine svoj istraživački rad predstavile u razredu na satu Hrvatskoga jezika u PowerPoint prezentacijama. Bilo je zanimljivo iskustvo i učenicima i nastavnicama te možemo reći da je zadatak uspješno obavljen!

 

Sanja Birović, prof. hrvatskog jezika

 

 

 

 


Osnovna škola Hrvatski sokol Podgajci Podravski