preskoči na sadržaj

Osnovna škola Hrvatski sokol Podgajci Podravski

Login
Tražilica
Razred

Izreka tjedna

Nikada nemojte brkati znanje s mudrošću. Prvo vam pomaže da preživite, a drugo da živite.

Sandra Carey

Danas slušamo...
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Sigurni na Internetu

Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 2. 2010.

Ukupno: 238368
Ovaj mjesec: 932
Ovaj tjedan: 336
Danas: 39
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Ta fina (ne)zdrava bijela tekućina....
Autor: Nataša Kresoja, 7. 6. 2012.

Mlijeko je hranjiva tekućina bijele boje koja nastaje u mliječnim žlijezdama ženki sisara. Dobijamo ga mužom krava ili drugih životinja i to ručno ili pomoću aparata za muženje


Sirovo  domaće svježe mlijeko koje nije industrijski obrađeno, prirodna je i zdrava hrana, kao i svi mliječni proizvodi napravljeni od sirovog mlijeka. Izvanredan je izvor nutrijenata, ali i vrlo važnih korisnih bakterija, kao sto su laktobakterije, za koje danas znamo da igraju presudnu ulogu u jačanju imuniteta i zaštiti organizma od raznih bolesnih stanja. Izvrstan je izvor vitamina, minerala i enzima, te sadrži vrijedne proteine.

Ali , je li uvijek tako? Mišljenja su oprečna.

Veliki problem je u industrijskoj obradi mlijeka. Ona  uništava ovu izvanrednu namirnicu i daje joj sasvim drugačija svojstva. Mlijeko koje kupujemo u dućanima pasterizirano je i homogenizirano. Pasterizacija je proces u kojem se mlijeko zagrijava na visokim temperaturama da bi se u njemu uništile bakterije i kako bi trajalo što duže. Što je temperatura viša , mlijeko je nezdravije.   ŠTO DOBIJAMO?!

Pasterizacija potpuno mijenja strukturu mlijeka i umjesto da mlijeko postaje sigurno i korisno za upotrebu, ono zapravo postaje upravo suprotno. Osim što zagrijavanje na visokim temperaturama ubija patogene bakterije, ono ubija i korisne laktobakterije, kao i mnoge druge hranjive komponente. Visoka temperatura potpuno mijenja strukturu osjetljivih mliječnih proteina koji denaturiraju i postaju vrlo teški za probavu i štetni za zdravlje.
Pasterizacija također potpuno uništava enzime iz mlijeka koji su potrebni za razgradnju i probavu mlijeka, smanjuje sadržaj vitamina, denaturira mliječni protein, uništava vitamine B12 i B6, vitamin A, vitamin D, vitamin C, onemogućuje apsorpciju kalcija, ubija korisne bakterije i promiče patogene.  ŠTO NAM TO ČINI?!

Zbog ovih problema industrijski obrađeno mlijeko jedan je od najčešćih alergena te se povezuje uz cijeli niz simptoma i bolesnih stanja, kao što su probavne smetnje, alergije, kolike kod dojenčadi, karijes, osteoporoza, artritis, problemi u rastu djece, učestale infekcije ušiju kod djece, bolesti srca i rak. 

S druge strane, sirovo mlijeko je jedna od najzdravijih i najkompletnijih namirnica koje se mogu konzumirati i toliko se razlikuje od industrijski obrađenog da se ove dvije namirnice ne bi ni trebale nazivati zajedničkim imenom.

PIJMO SAMO DOMAĆE MLIJEKO! ( Ili bar ono kojem je rok trajanja što kraći)





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju