preskoči na sadržaj

Osnovna škola Hrvatski sokol Podgajci Podravski

Login
Ponosni smo!

Izreka tjedna

Nikada nemojte brkati znanje s mudrošću. Prvo vam pomaže da preživite, a drugo da živite.

Sandra Carey

Danas slušamo...
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Sigurni na Internetu

Vremenik pisanih radova 2018./2019.

Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 2. 2010.

Ukupno: 120772
Ovaj mjesec: 789
Ovaj tjedan: 194
Danas: 21
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Naša se škola po drugi put uključila u projekt „Škole za Afriku“.
Autor: Nataša Kresoja, 24. 5. 2017.

Što su “Škole za Afriku”?

„Škole za Afriku” zajednička je inicijativa UNICEF-a, Zaklade “Nelson Mandela” i Hamburškog društva za promoviranje demokracije i međunarodnog prava , pokrenuta 2005. godine u Cape Townu. U prikupljanju pomoći za 13 najugroženijih zemalja u Africi  uključilo se 27 razvijenih zemalja iz cijelog svijeta, a dosad je u njima prikupljeno više od 225 milijuna američkih dolara.


Što se prikupljenim sredstvima može osigurati?

95 kn

knjige i bilježnice za 2 učenika za 1 školsku godinu

190 kn

klupa i stolice za dva učenika

350 kn

dodatna edukacija učitelja/odgojitelja za kvalitetniji odgojno-obrazovni rad

500 kn

školovanje 2 djece u 1 godini (knjige, bilježnice, materijali, školske uniforme i trošak poučavanja)

700 kn

"škola u kutiji" - metalna kutija s materijalima za aktivnosti učenja i poučavanja u školi (bilježnice, olovke, ploča i dr.); školski komplet sadržava dovoljno pribora za 1 učitelja i 80 učenika

16 800 kn

opremanje ustanove za predškolski odgoj i edukaciju

25 000 kn

izgradnja centra za alternativno osnovno obrazovanje za djecu koja su napustila redovito obrazovanje

 

( izvor: http://www.unicef.hr/ )

   Zahvaljujući prikupljenim sredstvima izgrađene su brojne škole, djeci je osiguran pristup čistoj, pitkoj vodi i sanitarnim prostorijama, izgrađena su školska igrališta, a učionice opremljene potrebnim edukacijskim materijalima, školskim klupama i stolicama.

Za najmlađe su otvoreni centri za rani odgoj i obrazovanje, a djeca koja su prekinula školovanje ili bila primorana raditi dobila su priliku pohađati centre za alternativno obrazovanje.

   Hrvatska se, uz podršku Ministarstva znanosti, 2008. godine priključila ovoj inicijativi. Prve je godine sudjelovala 51 škola. Tijekom godina uključuje se sve više osnovnih škola, ali i srednjih škola i vrtića.

    U školskoj godini 2016./2017. uključilo se čak 244 škola i 96 dječjih vrtića iz cijele Hrvatske. Dosad su za školovanje djevojčica i dječaka u Africi prikupili više od pet milijuna kuna! Drago nam je da smo i mi dio ove vrijedne akcije.

   Naši su učenici, zajedno sa svojim roditeljima, nastavnicima i stručnim suradnicima, vrijedno radili: osmišljavali i provodili akcije čiji je cilj bio prikupiti sredstva za školovanje djece u Africi.

Prvi i drugi razredi su odvajali dio džeparca i darivali ga za djecu Afrike. Treći i četvrti razredi su u područnoj školi Črnkovci prikupljali povratnu PET ambalažu i na taj način prikupili novac. Četvrti je razred sa svojim učiteljicom izrađivao i prodavao božićne ukrase.

   Peti je razred sa svojom razrednicom izrađivao ulaznice za školsku božićnu priredbu. Šesti je razred izradio prigodne čestitke za Valentinovo i prodajom istih prikupio lijep iznos novca.

   Najuspješnija  je bila aktivnost 7.-og A razreda: ne samo zato što su prikupili najveću svotu novca, već i zato što je njihova akcija pridobila najveći broj i učenika i nastavnika. Oni su sa svojom razrednicom priredili sajam rabljenih predmeta i tom prilikom prikupili 1540 kuna! Tom smo se prilikom i dobro zabavili, a mnogi su kupljene predmete darovali onima kojima su potrebni, tako da je korist, a onda i zadovoljstvo, višestruko.

   Još je jedna aktivnost izazvala veliku pažnju naših učenika: 7. B razred je sa svojim razrednikom organizirao turnir u rukometu. Kako su svi bili zainteresirani za praćenje toga turnira, prodane su sve ulaznice koje su sedmaši priredili!

   Osmi je razred sa svojim razrednikom osmislio i realizirao sadnju i prodaju afričkih ljubičica i na taj način dao svoj doprinos ovoj akciji na koju smo svi ponosni.

   Osim što su pomogli svojim vršnjacima na afričkom kontinentu, učenici su  učili o dječjim pravima, humanosti, solidarnosti i toleranciji, kao i o važnosti obrazovanja za njihov život.

Zadovoljni, na kraju možemo  zaključiti riječima pjesnika:

                                             „Taj san u slapu da bi mogo sjati,

                                               I moja kaplja pomaže ga tkati.“

 

                                                                 Ljiljana Cecelja, knjižničarka

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju